Десять років у неволі: в Одесі писали листи підтримки кримським політичним в’язням

0
48

В Одесі на Приморському Бульварі, біля пам’ятника Дюка відбулася вулична фотовиставка “Крим очима громадських журналістів:10 років у неволі”. В рамках фотовиставки кожен охочий зміг написати листа політв’язням.

На виставці побувала і журналістка 048.ua.

Фотовиставка була представлена у формі герба кримських татар «тамга», який складається із 48 фотографій із підписами зображених подій.

«Виставка та усі заходи присвячені десятій річниці російської окупації, щоб підбити підсумки всіх тих злочинів, які чинить російська федерація на окупованій нею території» — зазначила Вікторія Нестеренко, менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA.

За словами організаторів, Одеса – перше місто з п’яти обласних центрів, де будуть продемонстровані світлини. Наше місто, стало прихистком та новим домом для великої кількості кримських татар, після анексії Криму. Задля взаємодії та підтримки кримськотатарського населення, будуть охоплені міста найбільшої кількості переселенців з Криму.

На зображеннях переважно незаконні арешти кримчан, обшуки в будинках та їх родичі, які нічого не можуть з цим вдіяти. Всі роботи були зроблені громадськими журналістами.

«Працювати на півострові, бувши незалежною репортеркою, було просто небезпечно. Я й інші колеги протягом цих років, не могли фізично встигнути охопити всю інформацію. Були дні, коли я відвідувала 3-4 судові засідання по кримських політв’язнях. Тоді й з’явилися люди з телефонами, які чинили та чинять опір в міру своїх можливостей» — розповіла про свій досвід кримська журналістка, Олександра Єфименко.

«Це ті люди, які раніше були бізнесменами, викладачами, лікарями, зараз вони ризикують кожного дня, аби показати, що відбувається насправді. В перші тижні окупації майже вся професійна журналістика була знищена силовиками, щоб змусити висвітлювати російську пропаганду, тому багато журналістів покинули територію півострова» — розповіли організатори виставки.

Здебільшого авторами світлин є, кримськотатарські активісти, родичі політв’язнів. Заради своєї безпеки, вони вимушені працювати анонімно.

Так за даними Представництва Президента на сьогодні налічується 218 осіб, які були незаконно ув’язнені в окупованому Криму, 133 з яких кримські татари, 17 — журналісти. Більшість були переміщені до в’язниць на території росії.

Окрім демонстрації світлин населенню та привернення уваги громадськості, однією з головних ідей виставки є залучення громадян до підтримки політв’язнів Криму, зокрема за допомогою написання листа.

У наметі на Приморському бульварі можна було обрати фотокартку із зображенням Криму, що буде нагадувати ув’язненим про дім, та дотримуючись правил написати листа.

Писати потрібно виключно російською там не має бути нічого, що пов'язано з політикою. Можна згадати свої історії з Криму або розповісти про життя у своєму місті, тому що там майже немає ніяких новин з дому. Це потрібно аби лист дійшов до адресатів.

Одесити та гості міста із цікавістю підходили подивитися на світлини. Серед них Тетяна, яка разом з подругою вирішила написати листа. Жінка приїхала до Одеси із Сум.

«Дуже шкода тих людей, яких випробують там кожного дня, які не знають чи пам’ятають про них, чи ні. Родичів з Криму не маю, однак мені не байдуже їх становище. Напишемо їм побажання і слова підтримки» — розповіла Тетяна.

Відправив чергову листівку брату і Февзі Мамутов, депутат Одеської ОДА голова організації «Кримські татари Одещини. 5 березня поточного року, окупанти викрали, ув’язнили та звинуватили у тероризмі його брата – Алі Мамутова.

«З родин забирають одну чи дві людини, аби якомога більше охопити місцевих» — зазначив Февзі Мамутов.

Через щільний графік, фотовиставка триває у містах України лише день, проте всі охочі, хто фізично не зміг долучитися до написання листа, мають можливість зробити це онлайн на сайті Центру прав людини ZMINA. Акція триває до кінця року.

Джерело: 048.ua