Мобілізація в Одесі: начальник обласного ТЦК прокоментував повістки у спортзалах та утримання чоловіків у військкоматах

0
51

Вперше за п'ять місяців роботи на посаді очільника Одеського обласного ТЦК та СП Олександр Охріменко взяв участь у зустрічі з представниками ЗМІ, на якій журналісти мали змогу поставити йому запитання щодо мобілізації у регіоні. Військкома розпитали про видачу повісток у спортзалах та маршрутках, про прискорене проходження ВЛК та утримання чоловіків у ТЦК Одеси.

Про це з брифінгу у Медіацентрі Україна — Одеса повідомляє 048.ua.

За словами Охріменка, основним завданням, яке на нього поклала держава після призначення на посаду, є виконання мобілізаційних заходів та доукомплектування ЗСУ фахівцями різних спеціальностей, яких потребує військо, а також набір кандидатів на військову службу за контрактом та соціальний захист військовослужбовців.

Наразі на території Одещини виконуються заходи щодо призову та поставки мобілізаційного ресурсу до військових частин та навчальних центрів для подальшої підготовки.

Олександр Охріменко з розумінь безпеки відмовився назвати кількість мешканців Одеси та області, яких планують мобілізувати. Він також не надав інформацію щодо проценту виконання плану мобілізації.

"Ресурс, який знаходиться на території Одеської області, в принципі, дозволяє виконати завдання для того, щоб наші війська на лінії зіткнення мали можливість доукомплектуватися та звільнити територію держави від окупантів", — сказав очільник ОТЦК.

Проте, за його словами, Одеська область виконує задачі з мобілізації не на достатньому рівні, але процес триває.

На питання щодо ймовірних причин низьких темпів мобілізації Охріменко припустив, що серед населення проводиться недостатньо роз’яснень.

"Противник у нас серйозний і недооцінювати його не можна. Повірте моєму досвіду, противник, який тимчасово займає території, які окупував, не дає вибору піти чи не піти до їхніх військ", — зазначив військком.

Під час брифінгу також згадали й корупційні скандали у ТЦК Одещини та їхній вплив на хід мобілізації. Охріменко прокоментував й нещодавно викритий корупційний злочин, у якому підозрюється працівник одеського воєнкомату.

"Дана ситуація мала місце. Проводиться роз'яснювальна робота, ротація і заміна працівників ТЦК на тих, які мають бойовий досвід та розуміють цінність. У мене є повна взаємодія з правоохоронними органами. Принцип один – нульова толерантність до корупції", — сказав Охріменко.

Про повістки у спортзалах та басейнах

Начальник ОТЦК зазначив, що повістки вручаються там, де це дозволяє обстановка.

"Спільне виконання завдань для організації оповіщення разом з органами місцевої влади здійснюються відповідно до вимог законодавства. Якщо і мають місце такі випадки, коли повістки вручали у роздягальні, це виключно можливо через те, що такі заходи проводять військові, які не на достатньому рівні знають тонкощі законодавства. За останні пів року я особисто прийняв рішення щодо проведення ротації рот охорони і деяких представників територіальних центрів із бойових частин, які мають травми внаслідок бойових дій. Вони зараз у ТЦК. Можливо, такі випадки є і ми над цим працюємо", — розповів Охріменко.

Чи законно видавати повістки у маршрутці?

Одеський воєнком нагадав, що на території Одеської області діє відповідний правовий режим воєнного стану та створені відповідні угруповання для виконання завдань не тільки на лінії бойового зіткнення, а й проводять превентивні заходи – блок-пости, мобільні патрулі. Вони спільно з правоохоронцями і ТЦК перевіряють громадян, в тому числі які підпадають під мобілізацію.

Загалом Охріменко не підтвердив незаконність подібних заходів

"Ми говоримо про мобілізацію та загрозу національній безпеці України, я відкрито кажу, що всі свідомі громадяни, які мають відповідний вік і стан здоров’я, не виключно 27-60 років, а й до 27, що захищати державу окрім них ніхто не буде", — зазначив воєнком.

Журналісти спитали Олександра Охріменка й про випадки, коли працівники ТЦК забирають чоловіків у буси просто з вулиць і відвозять до військкоматів, де їх потім утримують, а також можуть відправити на фронт без відповідної підготовки.

Охріменко дав неоднозначну відповідь. З одного боку, він підтвердив неправомірність такого методу мобілізації, а з іншого — закликав не вірити всьому, що пишуть у соцмережах. На питання про алгоритм дій у випадку затримання особи працівниками ТЦК сказав, що захищати країну — обов'язок кожного.

Військком також заперечив випадки утримання чоловік у будівлі ТЦК.

"Ніхто не утримує представників або кандидатів на військову службу по мобілізації. Йде звичайне оформлення документів та уточнення даних по базі, проходження ВЛК, яка займає певний час. Ті всі дані, які є, дещо перебільшені, можливо. Є й упущення, працюємо над питанням", — поясним Охріменко.

Він також прокоментував інцидент на Радужному, який стався у листопаді цього року. Тоді працівники ТЦК силоміць заштовхали до мікроавтобуса одесита в кайданах. За його словами, мала місце провокація військовозобов’язаного. Він добровільно проходить службу в ЗСУ.

На останок у Охріменка спитали, чому повістки не отримують, до прикладу, у міськраді. Він відповів, що наразі у складі ЗСУ служать 104 депутати з Одещини. За його словами, робота у цьому напрямку триватиме і далі.

Загалом очільник ОТЦК вважає, що більшість інцидентів за участю працівників воєнкоматів, які потрапляють у соцмережі — ІПСО, а оцінку реальним порушенням мають давати правоохоронні органи.

Олександр Охріменко після завершення виконання завдань командиром вже п’ять місяців виконує обов’язки начальника обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Охріменко пройшов весь шлях від командира механізованого взводу до комбрига в рядах Сухопутних військ. Брав участь у бойових діях з 2014 року.

З початком повномасштабного вторгнення на чолі бригади виконував бойові задачі на Київщині, Миколаївщині, Запоріжжі, Харківщині, Донеччині у складі наступального угруповання.

Залужний казав про Охріменка як про одного з найкращих військових командирів.

Джерело: 048.ua