Надзвичайна спека в Одесі: що рекомендують медики та рятувальники.

0
31

За інформацією Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, найближчими днями в Одеському регіоні очікується ускладнення погодних умов.

У зв’язку з переміщенням тропічної повітряної маси з півночі Африки на південь України 11-15 липня по Одеській області очікується підвищення максимальної температури повітря 35-39°С, місцями надзвичайна спека 40°С і вище.

Для збереження гарного самопочуття у літню спеку фахівці рекомендують:

1. Обмежити перебування на вулиці, особливо з 11 до 17 години. Якщо потрібно вийти на вулицю, намагайтеся переміщатися по тіні.

2. Вибирайте світлий просторий одяг з легких натуральних тканин (бавовна, льон, шовк). Відмовтеся від носіння тугих поясів та ременів, які погіршують кровообіг. Носіть головний убір, що повністю закриває голову та обличчя від сонячних променів. У спеку також слід відмовитися від взуття на підборах, щоб уникнути набряклості.

3. Створіть прохолоду в приміщеннях — провітрювати потрібно вранці або ввечері, коли прохолодніше. Частіше робіть вдома вологе прибирання, затіняйте вікна.

4. У спеку обмежте жирну їжу, віддайте перевагу овочам та фруктам.

5. Дотримуйтеся водно-питного режиму — пийте рідину невеликими порціями кожні 15-20 хвилин. Не рекомендується пити солодкі газовані напої. Для запобігання втраті електролітів слід віддати перевагу зеленому чаю або мінеральним водам. У спеку не пийте крижані напої та особливо алкоголь.

6. Використовуйте сонцезахисну косметику при будь-якому виході на вулицю.

7. Людям, які мають проблеми зі здоров'ям, у спеку бажано відмовитися від керування автомобілем.

8. У жодному разі не можна залишати в замкненій машині дітей або тварин, оскільки в салоні створюється дуже висока температура, яка може призвести до теплового удару аж до фатальних наслідків.

9. Пацієнтам з хронічними серцево-судинними, ендокринними та іншими захворюваннями потрібно визначити планове медикаментозне лікування зі своїм лікарем та виконувати його призначення. За будь-якого погіршення самопочуття слід зателефонувати сімейному лікарю.

10. Перша допомога при тепловому ударі: перемістити людину в тінь, підняти її ноги, дати попити воду кімнатної температури, обтерти тіло мокрим рушником і покласти вологий компрес на голову. Якщо протягом 30 хвилин стан не покращується, телефонуйте «103».

Також через спеку в Одеському регіоні надзвичайний рівень пожежної небезпеки.Спекотна погода та людська недбалість — основні причини виникнення пожеж.

Громадян закликають бути свідомими та дбати про правила пожежної безпеки на відкритих територіях:

не розкладайте там багаття;

не кидайте на землю сірники, недопалки, пляшки та уламки скла;

не випалюйте суху траву, листя та сміття;

не залишайте вогнище незгаслим, а краще взагалі утримайтесь від його розкладання.

У разі виявлення пожежі, яку ви не можете подолати власноруч, телефонуйте на лінії «101» або «102».

Джерело: 048.ua