Нові підозри та завершення слідства: у САП розповіли подробиці справи про незаконне заволодіння аеропортом «Одеса»

0
18

Правоохоронці завершили досудове розслідуванняу справі про незаконне заволодіння міжнародним аеропортом "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності. Бізнесменам та ексмеру Олексію Костусєву повідомили про нову підозру.

Про це розповіли у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

У минулу п'ятницю, 17 травня 2024 року, прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно колишнього Одеського міського голови, його заступника, керівника одного з товариств з обмеженою відповідальністю та 2 відомих в регіоні бізнесменів, підозрюваних у заволодінні майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

Наразі за дорученням прокурора САП детективами НАБУ відкрито стороні захисту матеріали справи для ознайомлення.

Слідством встановлено, що у 2011 році група осіб розробила та реалізувала злочинну схему, в результаті якої майновий комплекс стратегічного об’єкту – міжнародного аеропорту перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та так званих приватних інвесторів.

Для цього два відомих одеських бізнесмени зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 млн грн. Отримання згоди депутатів ОМР на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того, посадовець вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу.

У результаті подальших дій учасників схеми місто повністю втратило будь-який контроль над об’єктом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Натомість особи, які отримали контроль над аеропортом, роками привласнювали дохід від його діяльності. Важливо, що отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю. Для унеможливлення повернення аеропорту у власність міста усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали.

Внаслідок таких дій місцевому бюджету завдано збитків на загальну суму понад 2,5 млрд грн, частина з яких, а саме 118 млн грн, це вартість аеропорту, а інша – незаконно привласнений прибуток.

29.08.2023 колишньому Одеському міському голові, його заступнику, керівнику одного з товариств та 2 бізнесменам повідомлено про підозру за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Колишньому міському голові Одеси додатково інкриміновано ч. 2 ст. 366 КК України.

17.05.2024 бізнесменам та колишньому меру Одеси повідомили про нову підозру у наданні останньому та отриманні ним хабара у вигляді двоповерхового пентхауса в центрі Одеси площею 700 кв.м. та вартістю близько 16 млн грн за вчинення вищеописаних дій.

Кваліфікація дій підозрюваних:

  • два одеських бізнесмена-співорганізатора схеми – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 369 КК України;
  • колишній міський голова Одеси – ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 368 КК України;
  • директор ТОВ – ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

Джерело: 048.ua