Що робити, якщо втратили житло внаслідок ворожої атаки: одеситам нагадують про програму «єВідновлення»

0
41

Комунальні служби продовжують ліквідувати насідки ворожої атаки, яка відбулася в ніч на 25 січня. Вони намагаються в найкоротші строки закрити віконні отвори в пошкоджених квартирах. Також громадянам, житло яких постраждало або знищено, нагадують про державну програму "єВідновлення".

Про це повідомляє кореспондент 048.ua з посиланням на Одеську міськраду.

Після останньої атаки в Одесі зафіксували пошкодження 237 вікон в 168 квартирах 16 будинків.

Районні адміністрації продовжують прийом заяв на отримання постраждалими компенсації з міського бюджету.

Також, з метою підтримки громадян, житло яких постраждало або знищено, держава запровадила програму "єВідновлення". Вона стартувала ще 10 травня 2023 року. Спочатку був розроблений та запрацював механізм надання державної компенсації за пошкоджене, а згодом – і знищене майно.

Відшкодування за знищене помешкання можна отримати у вигляді житлового сертифіката, для отримання якого створили певний алгоритм.

По-перше, потрібно встановити на смартфон останню версію застосунку "Дія", обрати електронну послугу "єВідновлення" та подати там повідомлення про знищене нерухоме майно. Таку саме заяву можна подати у паперовій формі через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Після цього експерти виїдуть на місце для дослідження будинку або квартири та прийняття відповідного рішення, чи може це житло бути відремонтованим та придатним для життя або ж підлягає повному демонтажу.

Створена міською радою комісія розглядає заяву та вносить дані до Реєстру пошкодженого й знищеного майна та визначає суму компенсації. Сума сертифіката розраховується комісією за формулою, затвердженою Кабміном.

Житловий сертифікат надходить заявнику в "Дії" чи на електронну пошту. Після цього в застосунку потрібно подати заявку про бронювання коштів за сертифікатом. Їх можна використати для купівлі нового житла протягом 30 днів. Якщо цього не зробити, доведеться знову здійснювати бронювання.

Перед купівлею нерухомості за сертифікатом потрібно звернутися до Комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації" Одеської міської ради, щоб припинити право власності на знищене житло. Також слід звернутися до нотаріуса для посвідчення купівлі нового помешкання і вказати сертифікат як спосіб оплати. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця. Сам сертифікат можна використати протягом п'яти років, але й продавати придбане таким чином житло не дозволяється протягом п'яти років.

Наразі в Одесі вже отримали житлові сертифікати власники 4 квартир та одного приватного будинку, два з яких станом на 25.01.2024 року вже реалізовано. Сьогодні рішенням Виконкому власникам ще 3 квартир затверджено надання компенсації за знищене майно, після чого вони отримують житлові сертифікати. Власникам ще 34 квартир надається всебічна допомога для оформлення документів і подання заяв щодо отримання компенсації.

Джерело: 048.ua