Уроки про крипту та ігри, які навчають: як в Одесі працює безкоштовний Цифровий освітній центр ЮНІСЕФ

0
22

За перший тиждень з офіційного відкриття до центру приєднались понад 100 дітей різного віку.

З дітьми та кураторами центру поспілкувалась журналістка 048.ua

Такі освітні центри створюють з метою надолуження освітніх втрат дітьми, які через ті чи інші причини могли пропустити частину навчання, особливо це стосується ВПО.

«Ті діти, які вимушено повинні були поїхати з рідного міста, наприклад до Одеси, з навчанням у них звичайно були проблеми, тому у центрі є викладачі з української мови, літератури та математики і вони безпосередньо вже працюють з цими дітьми», — розповідає куратор центру Дмитро Крушельницький.

Всього на Півдні України наразі існує 16 таких центрів у Херсонській, Миколаївській та Одеській області. Проєкт реалізується Асоціацією інноваційної та цифрової освіти спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE).

Окрім надолуження шкільних предметів, освітній центр надає можливість дітям вивчати сучасні теми, які вони не вивчають по шкільній програмі, наприклад, уроки про криптовалюту.

«Дітям проводять уроки життя координатори з Києва в онлайн форматі, якщо дитина з якоїсь причини сюди не змогла прийти — ми скидаємо дитині запис», розповів координатор центру.

За бажанням підлітки можуть навчитися користуватися 3Д принтером або окулярами віртуальної реальності, куди вже вбудовані навчальні досліди з фізики з сьомого по одинадцятий клас. Також за потреби надається психосоціальна підтримка, для цього у центрі є психолог.

«У центрі можна грати навчаючись, зокрема за допомогою Minecraft: Education – це спеціальна навчальна версія гри, у якій дитина здається просто сидить переміщує кубики, а там є рівняння, кожен четвер у нас змагання в цій грі серед учасників з усіх центрів – переможець отримує настільну гру», — зазначив координатор.

Для дітей дошкільного віку проводять ігрові уроки на ноутбуках, з руханками та піснями. Навчання проходить незалежно від блекаутів та тривог, адже про це потурбувались заздалегідь.Під час повітряної тривоги процес навчання не порушується, адже центр вже розташований в укритті задля безпеки, а для безперебійного електроживлення працюють на генераторі, інтернет також енергонезалежний.

«В наш освітній центр можуть прийти всі охочі, це абсолютно безоплатно. Наразі до нас приходять як внутрішньо переміщені діти, так і місцеві. Звичайно центр спрямований на дітей та їх освіту, проте це не означає, що до нас не можуть прийти підлітки, студенти та дорослі люди. Якщо у нас є фізична змога людину розмістити у центрі, надати їй окреме місце, ми це звичайно робимо”, — пояснює Дмитро Крушельницький.

Для того, аби доєднатися, батькам потрібно заповнити вхідну анкету, якщо дитина неповнолітня.

Дмитру 17, прийшов у центр за рекомендацією класного керівника.

«Подобається взаємодія з координаторами, вона приємна, на відміну від дистанційного навчання, яке набридає. Коли ти приходиш сюди проводити час з користю, то отримуєш якийсь фідбек, мені це подобається. Вдома, незважаючи на графіки відключення, світло вимикають часто. Якщо мені потрібно — я приходжу сюди і спокійно навчаюсь. Сьогодні хочу спробувати віар окуляри, ще ніколи не пробував».

Марії також 17, у центрі дівчина грає та надолужує шкільні програми.

“Минулий раз займалася математикою та українською — сподобалось. Вдома мені нудно, тому приходжу сюди. Сьогодні вирішила взяти участь у змаганні з Майнкрафту. Хотіла б спробувати навчитися щось робити на 3Д принтері», – зізнається дівчина.

У планах на майбутнє — відкриття ще декількох центрів в Одеському регіоні. Цифрові освітні центри ЮНІСЕФ продовжують активно розвиватися, аби усі охочі могли отримати доступ до якісної освіти навіть у найскладніших умовах. Це важлива складова для подолання освітніх втрат, спричинених різними факторами, а особливо війною.

Джерело: 048.ua