Ухилянтка: на Одещині судили військовослужбовицю за дезертирство

0
2

В Одеській області судили військовослужбовицю за СЗЧ. Вона пішла на лікарняний, після якого не з’явилася на службу. Таким чином жінка ухилилася від виконання своїх обов’язків. Під час судового засідання вона просила врахувати особисті обставини, зокрема необхідність догляду за хворою матір’ю, яка є інвалідом ІІ групи. Дезертирці призначили п’ять років позбавлення волі, але, враховуючи пом’якшувальні обставини, звільнили від відбування покарання, замінивши його випробувальним строком на два роки.

Про це журналіст 048.ua дізнався з Єдиного державного реєстру судових рішень.

На початку жовтня поточного року в Біляївському районному суді Одеської області завершився розгляд кримінальної справи щодо обвинувачення військовослужбовиці у дезертирстві (ч. 3 ст. 408 Кримінального кодексу України).

Обставини справи

Уродженка Черкаської області, будучи військовослужбовицею військової частини на Одещині, де обіймала посаду оператора відділення радіоперехоплення, не з’явилася на службу після закінчення лікарняного, який взяла ще у 2018 році.

В матеріалах справи зазначається, що в умовах особливого періоду, окрім воєнного стану, вона умисно ухилилася від виконання своїх обов’язків та продовжувала незаконно перебувати поза межами військової частини. Протягом цього часу ухилянтка приховувала свою належність до Збройних Сил України та не повідомляла про себе військовому управлінню і правоохоронним органам.

Під час судового розгляду жінка визнала свою вину у вчиненні злочину, а також попросила суд врахувати особисті обставини.

«Будучи допитаною у судовому засіданні, обвинувачена ОСОБА_4 свою вину в інкримінованому їй злочині визнала повністю та підтвердила обставини, викладені в обвинувальному акті, не оспорюючи доказів по даній справі, здобутих органами досудового розслідування. У вчиненому щиро розкаялася, не заперечувала проти розгляду кримінального провадження щодо неї в порядку ч. 3ст. 349 КПК України. Пояснила, що висновки зробила і просить дати шанс на виправлення та можливість здійснювати догляд за матір`ю, яка є інвалідом ІІ групи», — йдеться у вироку.

Висновки суду

Суд врахував всі обставини та визнав військовослужбовицю винною у дезертирстві. При визначенні міри покарання було враховано щире каяття обвинуваченої, її позитивну характеристику за місцем проживання, відсутність попередніх судимостей, а також те, що вона дійсно доглядає за матір’ю з обмеженими можливостями. Обставин, що обтяжували б покарання, судом виявлено не було.

Враховуючи пом’якшувальні обставини, суд призначив жінці покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі, проте її було звільнено від відбування покарання з випробувальним строком на два роки відповідно до ст. 75 КК України.

Випробувальний строк та обов’язки

Протягом випробувального строку жінка зобов’язана періодично з’являтися для реєстрації в орган пробації та повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання. Суд вважає, що це покарання сприятиме виправленню обвинуваченої без ізоляції від суспільства та допоможе уникнути вчинення нових злочинів.

Джерело: 048.ua