В Нью-Йорку помер член Всесвітнього клубу одеситів Борис Амчиславський

0
33

В Нью-Йорку помер дослідник і популяризатор творчості Леоніда Утьосова, член Всесвітнього клубу одеситів Борис Амчиславський.

Про це повідомилина сторінці клубу в соцмережі Facebook.

У п'ятницю, 29 березня, о 17:55 помер член Всесвітнього клубу одеситів Борис Самойлович Амчиславський. Зокрема він був доктором філософії, інженером, письменником, журналістом, бібліофілом, лауреатом п'яти літературних премій і конкурсів.

Борис Самойлович народився 18 травня 1934 в Одесі. У жовтні 1978 року познайомився з Леонідом Йосиповичем. Ця зустріч стала поворотною в його долі. Протягом 45 років разом із сином Едуардом він займався вивченням життя і творчості знаменитого одесита, став організатором створення музею-квартири Л. Й. Утьосова, а потім і Фонду "Музей-квартира Л. Й. Утьосова в Одесі", до якого він передав понад тисячу експонатів.

Борис Амчиславський став співавтором книг, присвячених Леоніду Утьосову: альбому "100 фотографій Леоніда Утьосова", тетралогії "Я народився в Одесі…" (у 6 томах), книг "Одеський консул у столиці", "Назавжди Утьосовим залишився!", "Чорне море Леоніда Утьосова", "Леонід Утьосов та "Бульварні новини"", двох томів "Утьосовської енциклопедії".

У 2018 році він став лауреатом конкурсу "Люди справи" газети "Вечірня Одеса"; у 2019 році — лауреатом премії "Народне визнання — Одесит року" за особливий внесок у заощадження культурних цінностей Одеси; у 2020 році — Лауреатом Канадської літературної премії імені Ернеста Гемінґвея; особливою гордістю для Бориса Самойловича було визнання його заслуг на Загальнонаціональному конкурсі "Українська мова — мова єднання", де він тричі став лауреатом.

Джерело: 048.ua