В Одесі опублікували каталог 78 історичних поховань

0
19

Команди «Піксельовані реальності» і «Суспільство та історична спадщина» завершили роботу над цифровим каталогом поховань «Місця скорботи Одеси».

Про це повідомили у міськраді.

Цей каталог є ще одним продуктом, створеним у рамах проєкту «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси».

Каталог, доступний за посиланням, містить інформацію про 78 об'єктів, серед яких чинні кладовища, знищені некрополі, поодинокі поховання в межах міста, військові братські могили, місця Голокосту та місця терору.

Цей каталог є найбільшим подібним зібранням в Одесі і першим із трьох запланованих до публікації цього року. «Місця скорботи Одеси» є результатом спільних зусиль багатьох людей та організацій.

Проєкт «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси» реалізує ГО «Пікселейтід реалітіз» у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, фінансує проєкт Європейський Союз у рамах проєкту EU4Culture.

Роботу над цифровим каталогом некрополів і поодиноких поховань «Місця скорботи Одеси» втілювало ГО «Суспільство та історична спадщина» з 2020 року. Останній рік наповнення сайту підтримали в рамах «Підтримки реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси», координованої ГО «Піксельовані реальності» у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради.

«Коли говорять, що з Одесою асоціюють мало українських культурних діячів, можна відкрити каталог на статті про поховання 6 кілометру. Це наша Биківня, це наш Сандармох. До 1939 року 8100 людей з Одеси засуджено до страти. Близько 5000 останків поховано в цьому страшному місці», – зазначає історик Олександр Бабіч.

Джерело: 048.ua