В Одесі презентували надводний дрон Stalker 5.0: на що він здатний, — ФОТО

0
16

В Одесі показали новітній український надводний дрон Stalker 5.0, а міжнародні партнери відзначили успіхи України у використанні дронів для реалізації операцій по знищенню техніки та інфраструктури ворога.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua

Створений українцями новітній безекіпажний катер, який отримав назву Stalker 5.0, представили на Black Sea Security Forum 2024 в Одесі.

Корпус дрону зроблений з пластику. Його довжина дорівнює 5 метрам, а ширина — 1,2. Оскільки катер багатоцільовий, він має спеціальний відсік у корпусі, який можна заповнити різними вантажами від провізії до військового спорядження і палива для техніки, щоб використовувати в якості безпілотного кур’єра на небезпечних ділянках узбережжя, де знаходяться українські Сили оборони.

Також Stalker 5.0 можна використовуватися в якості розвідувального дрону та для патрулювання на воді.

Витвір українських інженерів оснащений навісним бензиновим двигуном потужністю 60 кінських сил, що дозволяє розігнати його до швидкості понад 40 вузлів, а це близько 75 км/год. Круїзна ж швидкість – 20 вузлів, тобто понад 35 кілометрів на годину. На одному баку безпілотник може подолати від 350 до 600 кілометрів. Дистанція варіюється залежно від погодних умов та ваги вантажу.

Дрон оснащений: системою радіокерування та управління на основі Starlink, супутниковою навігацією, унікальним числовим ідентифікатором та системою відеозв'язку.

Одиниця такої техніки коштує близько 60 тисяч євро. Зазначимо, що під час проведення форуму було відкрито збір на закупівлю п’яти Stalker 5.0, які сумарно коштують 300 тисяч євро.

Також на форумі міжнародні партнери України відзначили успішність використання безпілотних засобів на морі проти російського флоту та інфраструктури, яку використовують у своїх цілях російські війська.

Важливість водних дронів

Повномасштабна війна в Україні широко розкрила потенціал безпілотників у повітрі, а згодом і на воді.

Хоча флот нашої держави доволі слабкий, якщо порівнювати з російським у Чорному морі, саме дрони дозволили досягти паритету. А згодом взагалі вдалося перейняти ініціативу.

Перші водні безпілотники були застосовані ще у вересні 2022 року, але операція провалилася через втрату зв’язку зі Starlink і небажанням Ілона Маска «ексалації конфлікту». Втім, вже у жовтні пройшла перша вдала операція.

«Тоді в Севастопольській бухті зазнали пошкоджень чотири військові судна РФ, серед них були ракетоносії «Адмірал Ессен» та «Адмірал Макаров». Тобто, це ці кораблі, які ракетами обстрілюють територію нашої держави», — розповів у квітні 2024 року речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

Загалом СБУ вдалося вже вивести з ладу понад десяток російських кораблів та атакувати Кримський міст.

Ідея ж створення таких дронів, за версією Служби безпеки України, належить бригадному генералу СБУ на псевдо «Хантер», який під час відвідування полігону побачив установлення терміналів Starlink на БПЛА й вирішив, що подібне можна зробити й з морськими безпілотниками.

Окрім СБУ успішні операції із застосуванням дронів MAGURA на воді виконували й спеціалісти з ГУР.

Наразі в Україні з’явилося багато різновидів водних дронів, серед яких: «Марічка», «Мамай», «Микола-3», Sea Baby, MAGURA, «Толока».

Джерело: 048.ua