В Одесі заборонили водіям електросамокатів їздити по Трасі здоров’я та погрожують штрафами: що каже про це закон, — ВІДЕО

0
28

В Одесі заборонили рух усіх транспортних засобів по Трасі здоров'я, окрім велосипедів. Водіїв електросамокатів та подібних транспортних засобів обіцяють штрафувати. Але незрозуміло, хто наділений такими повноваженнями та за яким законом.

Про це повідомив мер Одеси Геннадій труханов.

З 1 травня 2024 року на Трасі здоровʼя встановлено дорожні знаки, які заборонятимуть рух усіх транспортних засобів, окрім велосипедів.

"Вкотре нагадую, що на трасі заборонено їздити на легкому електротранспорті — як власному, так і орендованому. Дуже прошу дотримуватись існуючих правил: не наражати себе на штраф, а головне — не створювати загрозу для життя та здоровʼя інших учасників руху", — заявив Труханов.

Однак заборона руху електросамокатів по Трасі здоров'я, згідно з українським законодавством, неможлива.

Верховна Рада України ще лютому 2023 року ухвалила закон №8172. Наприкінці березня його підписав президент. А 4 квітня 2023 року він набув чинності.

Тоді електросамокати, гіроскутери та подібну електричну техніку офіційно визнали транспортними засобами і поділили на дві категорії:

  • легкий персональний електричний транспортний засіб – колісний транспортний засіб, який оснащений та приводиться в рух включно електричними тяговими двигунами (одним чи декількома) із потужністю у діапазоні до 1000 Вт, системою акумулювання електричної енергії (акумуляторною батареєю), яка здатна заряджатися шляхом підключення до зовнішнього джерела електричної енергії, з одним, двома, трьома або чотирма колесами, який має максимальну конструктивну швидкість у діапазоні до 25 кілометрів на годину;
  • низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб – колісний транспортний засіб, який оснащений та приводиться в рух виключно електричними тяговими двигунами (одним чи декількома), системою акумулювання електричної енергії (акумуляторною батареєю), яка здатна заряджатися шляхом підключення до зовнішнього джерела електричної енергії, із двома, трьома або чотирма колесами, який має максимальну конструктивну швидкість, що є меншою або дорівнює 50 кілометрів на годину та більшою за 10 кілометрів на годину, та споряджену масу не більше ніж 600 кілограмів.

Втім, у Правилах дорожнього руху поки немає визначення, що таке електросамокат, гіроборд, моноколесо тощо. Наразі такий транспорт фактично прирівнюється до велосипедів. Про що заявивюрист Максим Боярчуков після набрання чинності закону.

Виходячи з цього, для заборони руху водіям електросамокатів по Трасі здоров'я потрібно прибрати велосмугу та заборонити рух й велосипедистам.

Як працюватиме заборона в реальному житті, поки що незрозуміло. Також у повідомленні мера Одеси немає конкретики, хто і яким чином виписуватиме штрафи.

Джерело: 048.ua