Зима у старій Одесі: добірка фотографій з минулого

0
56

Редакція 048.ua продовжує поповнювати рубрику "Стара Одеса". Тут ми збираємо атмосферні світлини міста різних періодів минулого. У матеріалі можна побачити, як виглядали одеські вулиці, транспорт, люди, магазини та будівлі багато років тому.

Добігає кінця перша декада грудня, в Одесі кілька разів вже йшов сніг, а на Дерибасівській стоїть новорічна ялинка — присутні усі ознаки справжньої зими.

Ми вирішили згадати, якою була зима в Одесі багато років тому.

Тільки подивіться, які кучугури на узбіччях. На фото — Римо-католицький кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці, що на вулиці Катерининській.

А це справжня зима на Грецькій. На задньому плані — круглий будинок Маюрова з дзвіницею Спасо-Преображенського собору, що видніється за ним.

Фото 1902 року.

Будівлю побудував полковник О. І. Маюров, який служив чиновником з особливих поручень при Новоросійському генерал-губернаторові. Дозвіл на розбудову видав князь Михайло Воронцов 4 січня 1841 року. Будинок спорудили в 1840 роках за проектом архітектора Івана Даллакви. У 1894 році будинок пережив реконструкцію, яку проводив архітектор І. Ф. Яценко.

У 1920-ті роки управляючим «круглим будинком» був колишній каторжанин, творець і керівник Музею історії партії Сергій Мартиновський, на честь якого тоді й була названа вся площа. У 1996 році будинок зруйнували і відбудували із суттєвими змінами — всередині двору вбудована 7-поверхова споруда, збережений лише вигляд фасаду. Наразі біля новозбудованої споруди знаходиться торговельний центр «Афіна».

Двома роками пізніше на Приморському бульварі. Снігу немає, зате яка атмосфера і ще зовсім молоді платани.

Так майже 100 років тому виглядала засніжена Катерининська площа.

Рідкісна фотографія. Таким був зимовий початок ХХ століття на розі вулиць Толстого та Коблевської.

Засніжена вулиця Пастера також потрапила в об'єктив чиєїсь камери багато років тому. На світлині можна побачити будинок Фундуклея.

Це була перша адреса родини Воронцових в Одесі. І генерал-губернатор не тільки тут жив: він тут працював, займався розвитком краю та міста, приймав просителів та чиновників. Тут же і харчувалася вся його канцелярія, оскільки Воронцов тримав «відкритий стіл», і будь-який його підлеглий міг прийти та ситно пообідати за рахунок начальника.

А це розчищені від снігу Потьомкінські сходи. Фото середини 1960-х років.

Одеський будівельний інститут зимою 1967 року.

У грудні 1988 року в Одесі сталося масштабне зледеніння. Тоді у місті кілька днів не було води, світла та хліба, не ходив громадський транспорт.

На фото провулок Мукачевський.

Так крізь об'єктив американського фотографа Жульєна Брайана виглядав Одеський порт.

Лютий 1967 року.

Завершуємо добірку стильною світлиною з одеського Міського саду, зробленою у 80-х.

Читайте також: Неймовірна Одещина: історія підземної церкви

Джерело: 048.ua