Знаменитість з одеським корінням: життя та творчість Сідні Поллака, — ФОТО

0
21

Редакція 048.ua вже розповіла про багатьох світових знаменитостей з одеським корінням. Серед них актори брати Франко й Сталлоне, кінорежисер Спілберг, ілюзіоніст Коперфілдта інші.

Сьогодні ми розповімо вам про американського кінорежисера, продюсера й актора Сідні Поллака, який доклав руку до створення понад 20 кінострічок. З них 11 були номіновані на "Оскар".

Життя та творчість Сідні Поллака

В сім’ї єврейських емігрантів з Одеси 1 липня 1934 року з’явився малюк Сідні Поллак. На той момент родина проживала в містечку Лафаєт штату Індіана. Батько майбутньої знаменитості був фармацевтом, а мати — домогосподаркою, оскільки мала проблеми зі здоров'ям. Коли Сідні виповнилось 16 років, вона померла від алкоголізму.

У 1950-ті роки майбутній режисер навчався у театральній школі «Neighborhood Playhouse School of the Theater». В 1957-1958 роках він служив в армії, а після демобілізації грав у виставах на Бродвеї, у телеп'єсах, працював викладачем акторської майстерності та займався іншою театральною діяльністю.

В ті ж роки він побрався зі своєю колишньою студенткою Клер Ґрізволд, з якою прожив до смерті. В подружжя було троє дітей: дві дочки й син Стівен, який у 1993 році розбився на приватному літаку.

Як режисер кіно Поллак спробував себе, долучившись до створення стрічки «Слабка загроза» 1965 року, а широку популярність одержав у 1969 році завдяки фільму «Загнаних коней пристрілюють, чи не так?», який є екранізацією роману Х. Маккоя, в якому розповідається про танцювальний марафон за грошову винагороду у добу «Великої Депресії» в США 1930-х років. До речі, актор Гіг Янг, який зіграв у стрічці роль другого плану, одержав "Оскар" у відповідній номінації.

Фото з Google.com

У 1970-х Поллак був надзвичайно продуктивним, знявши шість стрічок, з яких три номінували на "Оскар", зокрема драму «Якими ми були» 1973 року (шість номінацій та два виграних "Оскари"). У 1975 році на екранах показали одразу дві стрічки режисера: номінований на премію "Оскар" політичний трилер «Три дні Кондора» та фільм «Якудза». У 1979 році вийшла стрічка «Електричний вершник», яку також номінували на престижну кінопремію.

У 1980-ті роки Поллак створив три стрічки. Всі вони були номіновані на "Оскар". За драму «Тутсі» (10 номінацій) у 1982 році він отримав престижну нагороду. А стрічка «З Африки» 1985 року забрала цілих сім статуеток.

Фото зі знімального майданчика стрічки «Тутсі»Сідні Поллак з двома статуетками

У злощасному для родини режисера 1993 році, коли загинув син Сідні Поллака, він зняв за романом Джона Гришема трилер «Фірма», в якому одну з головних ролей зіграв Том Круз, якого двічі було номіновано на "Оскар" за роль у стрічці. А от наступна стрічка режисера під назвою «Сабріна», в якій знявся Гаррісон Форд, попри дві номінації на кінопремію і неоднозначний галас критиків, провалилася у прокаті.

У 1990-ті роки Поллак спробував себе в ролі продюсера. Найвідоміша стрічка за його продюсування – це «Талановитий містер Ріплі».

Фото з Google.com

Окрім режисури та продюсування його цікавила й акторська діяльність. З 1982 по 2007 рік він знявся в багатьох фільмах, а у двох навіть зіграв самого себе.

У 2000-х Сідні Поллака підкосила онкологія, але це не завадило йому продовжити свою кар’єру.

Фото з Google.com

Помер у віці 73 років 26 травня 2008 року. Його серце перестало битися в особистому будинку в передмісті Лос-Анджелеса в оточенні рідних і близьких.

Джерело: 048.ua