Зовнішня торгівля Одещини за перше півріччя 2024 становить майже 1 мільярд доларів

0
9

Приріст склав 4,2%.

Про це повідомили в Одеській ОВА.

Найбільше експортували продукти рослинного походження: зернові культури, насіння і плоди олійних рослин (51,7%), жири та олії тваринного та рослинного походження (25,2%), готові харчові продукти (10,2 %).

Одещина залишається регіоном-лідером, що формує експортний потенціал країни у сфері торгівлі соняшниковою олією (близько 10% обсягів світового експорту).

Багато вироблених на Одещині харчових продуктів, зокрема вино та бренді, різноманітні рибні та овочеві консерви, мед, борошно, соки, дитяче харчування тощо можна знайти у більше ніж 100 країнах світу.

Імпорт в області за І півріччя 2024 року склав 1,3 мільярдів доларів, що на 25% більше, порівняно з даними за аналогічний період 2023 року. Переважно це палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки, легкові авто, мотоцикли, сільгосптехніка, запчастини та комплектуючі до них.

Виробники Одещини співпрацюють із торговельними партнерами зі 155 країн світу. Одним із ключових партнерів регіону залишається Європейський Союз: зовнішньоторговельний оборот товарів з країнами ЄС за 6 місяців 2024 року склав 853 мільйони доларів.

Надійними партнерами серед країн ЄС залишаються Румунія, Іспанія, Італія, Польща, Німеччина, Греція, Болгарія, Нідерланди.

Джерело: 048.ua