Підозрюють у зливі інформації ворогу: в Одесі звільники високопоставленого співробітника ДТЕК

0
21

Високопоставленого співробітника ДТЕК "Одеські електромережі" підозрюють у коригуванні ворожих атак по енергетичній інфраструктурі України, виправдовуванні збройної агресії проти України, розпочатої у 2014 році, а також виправдовуванні тимчасової окупації частини територій країни. У компанії заявили, що співробітника звільнили, коли дізналися про повідомлення йому підозри.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua

На сайтіЄдиного державного реєстру судових рішень в загальному доступі з'явилися матеріали справи стосовно начальника відділу з управління проєктами ДТЕК "Одеські електромережі". В документі вказано, що в період з 27.08.2022 по 24.12.2022 у підозрюваного "виник злочинний умисел, направлений на поширення матеріалів, у яких міститься: виправдовування, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також виправдовування тимчасової окупації частини території України, а саме м. Маріуполь, та глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України".

Слідством встановлено, що контент з виправдовуванням російської агресії, зокрема, що президента сусідньої країни нібито змусили напасти на Україну, він поширював серед трьох учасників Telegram-групи "Кабинет Редкостей".

"Висновком експерта №483/23 від 01.02.2024 Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, за спеціальністю "Семантико-текстуальне дослідження писемного та усного мовлення", за результатами проведення лінгвістичної експертизи, згідно з яким встановлено, що у повідомленнях особи, містяться висловлювання, що за своїм значенням спрямовані на виправдовування, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування тимчасової окупації частини території України, глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також містяться висловлювання, що за своїм значенням спрямовані на розпалення національної ворожнечі, на приниження національної честі та гідності", — йдеться в матеріалах справи.

Також співробітники СБУ встановили, що підозрюваний через Telegram передавав відомості, щодо результатів ворожих обстрілів підстанцій, строків їх ремонту, структури побудови об'єднаної енергетичної системи України та ступеня її ушкодження.

Під час обшуків у підозрюваного в якості речових доказів вилучили мобільний телефон із SIM-картою. Наразі фігурант знаходиться під домашнім арештом, допоки триватиме досудове розслідування.

Оскільки справа набула суспільного резонансу, в компанії ДТЕК "Одеські електромережі" її прокоментували, зазначивши, що даного співробітника звільнили.

"Співробітник компанії, якому СБУ повідомило підозру в співпраці з ворогом, був негайно звільнений і знаходиться під слідством. Компанія не є частиною та стороною розслідування, і не несе відповідальності за дії та вчинки цієї людини", — йдеться у повідомленні.

Джерело: 048.ua