Пластик рятує життя: одеські екоактивісти назбирали близько 15 тонн кришечок на потреби ЗСУ

0
15

Пластик рятує життя – саме таке гасло має одеський екопроєкт, його основна ідея зібрати пластикові кришечки, здати їх у місця перероблення, а на отримані кошти закупити дрони та автівки для ЗСУ. До ініціативи долучились одеські волонтери та представники бізнесу.

Що вже передали військовим, як відбувається збір та куди можна принести кришечки — дізнавалась журналістка 048.ua.

Цьогорічний етап збору кришечок вже третій, у перші два вдалося зібрати понад 23 тони кришечок, завдяки чому волонтери придбали реанімобіль та 3 дрони.

Цей проєкт — екоініціатива платформи “Місто Майбутнього”, його запустили майже одразу після початку повномасштабного вторгнення. Координатор Владислав Михайленко розповідає, що була потреба у такому екопроєкті, адже хотіли в першу чергу якось допомагати ЗСУ.

«На початку 2022 всі екологічні проєкти припинили роботу, тому, зважаючи на невеликі габарити кришечок та цінність матеріалу, вирішили, що таким чином зможемо збирати донати для ЗСУ», — розповів координатор проєкту.

Теперішній третій етап збору триває вже майже п’ять місяців, на початку ціль була зібрати кошти на 5 дронів за пів року, проте у планах з’явились корективи.

«На початку ми розраховували, що дрони, які ми хочемо купити, будуть дещо дешевші, звичайні дрони до 35-40 тисяч гривень, але вже ми закупили три дрони, один з них коштує 60 тисяч, інші два нічні дрони коштували близько 35 тисяч гривень, зараз ми накопичуємо кошти на четвертий безпілотник DJI Mavic 3 Pro Combo. Звичайно, ми б могли вже придбати багато дешевших дронів, проте ми працюємо по запитах військових, і саме тому третій етап збору буде довше ніж пів року. Також за цей період ми доєднались до збору на пікап для нашого військового друга і виділили 1 тону кришечок для цієї цілі», – розповів Владислав Михайленко.

Збирають кришечки в одеських закладах харчування та на спеціальних екомаршрутах, після цього передають у центр сортування громадської організації «Мрія Вільних Людей», де волонтери відбирають потрібний тип пластику та миють сировину.

«Зазвичай над цим працюють від 4 до 6 волонтерів, коли надходить багато кришечок, ми залучаємо різні групи людей, наприклад учнів. Їх мотивує можливість безпосередньо бути причетними до допомоги ЗСУ таким не стандартним шляхом, ну і бачити потім результат роботи у вигляді дронів», — ділиться голова ГО «Мрія Вільних Людей» Семен Тарута.

Волонтер каже, що найбільша складність у тому, що не всі люди ретельно збирають кришечки й часто до них потрапляють різні інші предмети та сміття.

Аби допомогти людям що долучилися до збирання, зібрати правильну сировину, офіціант Ростислав в одному з закладів розповідає про маркування на звороті кришечок та показує, який тип пластику підходить.

«Ми постійно розповідаємо нашим відвідувачам, що у нас є збір кришечок, і їх потрібно дуже багато. Люди, буває, місяцями збирають і потім приносять повні пакети. Коли люди запитують, який саме тип потрібен, показуємо маркування під кришкою: 2 чи 5. У закладі ми також за день використовуємо ємності з кришечками, кожен знає, що ми їх не викидаємо у сміття, бо окрім піклування про екологію, ще допомагаємо. У мене власне у самого все підвіконня було виставлене кришечками, потім через декілька місяців збирав у великий пакет та приносив» — розповідає Ростислав.

Долучаються до збору по всій Україні, найбільшим постачальником кришечок були освітні заклади та садочки, зараз у літній період діти на канікулах, тому обсяги дещо впали.

Знайти пункт приймання кришечок та долучитися до екоініціативи «Пластик рятує життя» можна на онлайн карті, на ній відмічені актуальні локації, які підтримують збір.

За підрахунками Владислава Михайленка, спільними зусиллями за 5 місяців загалом вже зібрали близько 15 тонн кришечок, 12 з яких вже витрачено на потреби військових.

Джерело: 048.ua